De baas van het oppermachtige Russische staatsoliebedrijf Rosneft, Igor Setsjin, heeft gezegd dat zijn bedrijf de olieproductie niet zal verminderen. Moskou had eerder laten doorschemeren wel mee te gaan in een OPEC-voorstel.
De unie van olieproducerende landen – OPEC, waarvan Rusland geen lid is – probeert al maanden om een eind te maken aan het groeiende wereldwijde overschot. Het teveel aan olie is een belangrijke reden voor de lage prijs – momenteel 51 dollar. Tal van ‘oliestaten’ hebben daardoor forse economische problemen.
Eventjes leek het erop dat de OPEC een deal had. Maar een van de grootste olieproducenten ter wereld, Rusland, moet ook nog mee.
Rosneft wil productie verhogen
Setsjin piekert er niet over om de productie te verlagen, schrijft Reuters na een interview met de Rosneft-topman in Istanbul.
Rosneft is goed voor maar liefst 40 procent van de Russische olieproductie. De weigering van Setsjin (“Waarom zouden we eraan meedoen?”) komt niet al een verrassing van de doorgaans zeer OPEC-kritische topman. Sterker nog, Setsjin wil omhoog. In 2015 leverde Rosneft 203 miljoen ton (1,4 miljoen vaten) aan de wereld. 2016 moet een vetter jaar worden.
Hoewel de OPEC-landen overeenstemming hebben om vanaf volgende maand de productie te beperken, twijfelt Setsjin aan hun oprechtheid. "Probeer deze vraag te beantwoorden: Gaan Iran, Saudi-Arabië en Venezuela hun productie aan banden leggen?"
De verzamelde Russische oliebedrijven beweren al jaren dat het klimaat in Siberië, waar de meeste olie gewonnen wordt, hen niet in staat stelt om minder op te pompen. In werkelijkheid is het vooral politieke wil die ontbreekt. De Russische president Poetin heeft in theorie de macht om de oliebedrijven zijn wil op te dragen.
Ironisch effect
De OPEC-deal van eind september heeft een ironisch effect in Rusland. Want nadat de olieprijs 6 procent omhoog schoot, werden een paar moeilijk bereikbare velden weer rendabel. Dat leidde tot een recordproductie van 11,1 miljoen Russische olievaten per dag.
De lagere roebel doet een duit in het zakje, want die maakt Russische olie in het buitenland nog goedkoper en versterkt voor de Russische bedrijven de toch al voordelige lage olieprijs.
Setsjin lijkt te willen voorkomen dat schalievelden in de Verenigde Staten - ook geen OPEC-lid - te rendabel worden zo lijkt het. "De Amerikanen willen het het meest - 50 dollar per vat - aangezien hun schalieprojecten dan lucratief worden. 60 dollar per vat zal resulteren in meer schalieprojecten."